HOMO LABORANS. MEANDRY LUDZKIEJ PRACY W PROCESIE BUDOWANIA LEPSZEGO ŚWIATA - Grabiec, Tomasz (Społeczeństwo, 2022)
Każda społeczność potrzebuje zasad, które organizują jej wspólnotowe życie. Kościół katolicki stoi na straży integralnego rozwoju i towarzyszy człowiekowi w każdej epoce i kulturze. W oparciu o głoszoną Ewangelię pomaga budować lepszy świat z poszanowaniem zasad: dobra wspólnego, pomocniczości i solidarności. Artykuł ukazuje realizację tego zadania poprzez analizę społecznego nauczania Kościoła w wybranych kontekstach historycznych.