Ars artium educatio puerorum – sztuka nad sztukami – wychowanie młodego pokolenia. Część III: Wychowanie do budowania więzi międzyosobowych - Dec, Ignacy (Społeczeństwo, 2025)
Człowiek żyje wartościami, które najprościej można podzielić na dwie główne grupy: wartości duchowe i wartości materialne. Wartości materialne to przede wszystkim: władza, pieniądze (posiadanie), swawola, wolność od zobowiązań. Natomiast wartości duchowe to te związane z intelektualnym poznaniem i duchowym pożądaniem. Już w starożytności, wyróżniając trzy typy poznania: teoretyczne, praktyczne i wytwórcze, Arystoteles przypisał im następujące wartości: poznaniu teoretycznemu – wartość prawdy, poznaniu praktycznemu – wartość dobra, poznaniu twórczemu – wartość piękna. Te właśnie wartości powinny być zdobywane przez człowieka w procesie wychowania i samowychowania. Mogą one być osiągane ludzkim wysiłkiem wspomaganym łaską Bożą.