Powrót do traktatu De entibus rationis w ramach Disputationes metaphysicae Francisco Suáreza – krótki zarys historyczny - Goczał, Robert (Społeczeństwo, 2024)
Celem niniejszego artykułu jest zarys historyczny przełomowego traktatu Suáreza De entibus rationis (O bytach myślnych) – znanego hiszpańskiego teologa i filozofa epoki potrydenckiej – w kontekście jego Disputationes metaphysicae. Autor, bazując na źródłach i literaturze uzupełniającej, przedstawił to zagadnienie w trzech podrozdziałach, choć raczej w ujęciu ogólnym i opiniotwórczym niż w formie systematycznej egzegezy struktury i treści tego traktatu. W tym celu wziął pod uwagę, po pierwsze, krótką, ale zasadniczą definicję przedmiotu metafizyki Suáreza, przyjmując jego wiodące rozumienie „bytu realnego” (ens reale), bez którego nie da się spójnie przedstawić całej doktryny bytu myślnego (ens rationis). Po drugie, przeszedł do opisu ogólnego znaczenia Disuputationes metaphysicae Suáreza, aby umieścić koncepcję „bytu myślnego” w kontekście jego myśli. W dalszej części podjął kwestię proweniencji traktatu De entibus rationis, a ostatecznie określił jego zastosowanie i umiejscowienie na tym tle teorii w metafizyce Suáreza. Wprowadził także kilka uwag końcowych i nieco dłuższy cytat z traktatu Suáreza, który ilustruje zasadnicze założenia jego projektu co do całej teorii bytów myślnych.