Duszpasterstwo społeczne w obszarach ludzkiej biedy w świetle orędzi papieża Franciszka na Światowe Dni Ubogich (2017-2013) - Przygoda, Wiesław (Społeczeństwo, 2024)
Papież Franciszek od początku swojego pontyfikatu dał się poznać jako orędownik i obrońca ubogich. W adhortacji apostolskiej Evangelii gaudium potwierdził uprzywilejowane miejsce ubogich we wspólnocie ludu Bożego. Podobnie jak Jan Paweł II, także Franciszek wierzy, że opcja na rzecz ubogich jest „[…] szczególną formą pierwszeństwa w praktyce chrześcijańskiej miłości, poświadczoną przez całą Tradycję Kościoła” (EG 198). Według Franciszka opcja na rzecz ubogich nie polega przede wszystkim na opiece społecznej, ale powinna przyjąć jako priorytet formę opieki duchowej. Jak wskazuje papież, ubodzy oczekują, że Kościół będzie dla nich „znakiem bliskości, dobroci, solidarności i miłosierdzia Pana”. Kościół katolicki od ponad wieku rozwija różne formy duszpasterstwa społecznego, a jednym z jego głównych adresatów są ubodzy. Celem niniejszego opracowania jest odpowiedź na pytanie: jak ożywić duszpasterstwo społeczne wśród ubogich? Refleksja nad kierunkami ożywienia tej posługi duszpasterskiej zostanie przeprowadzona na podstawie analizy treści orędzi na Światowy Dzień Ubogich (2017-2023). Wprowadzeniem do analizy elementów strukturalnych duszpasterstwa społecznego będzie krótkie przedstawienie koncepcji i specyfiki tej posługi. Następnie nastąpi prezentacja impulsów do wzmacniania nauczania społecznego, ożywiania liturgii i wreszcie posługi charytatywnej w obszarach ludzkiego ubóstwa i wykluczenia.