WSPÓŁCZESNA MORALNOŚĆ I NOWA EWANGELIZACJA - Chomik, Wacław Stanisław (Społeczeństwo, 2023)
Publikacja porównuje zjawisko współczesnej moralności z nową ewangelizacją Kościoła katolickiego. Zgodnie z założeniami nie zawiera analiz i ocen konkretnych czynów ludzkich. Jeśli wymienia konkretne przypadki, to czyni to w odniesieniu do zjawiska (nie)wiary religijnej i relatywizmu moralnego oraz związanych z nimi przyczyn. Autor przyjmuje nauczanie kard. Josepha Ratzingera/Benedykta XVI. Współczesnym bolączkom wiary i moralności proponuje „nową ewangelizację”, rozumianą jako uczenie się sztuki życia. Jego istotą jest „personifikacja Ewangelii” (vivere Evangelium). Takiej duchowej postawie sprzyjają istotne treści ewangeliczne: nawrócenie, królestwo Boże, Jezus Chrystus i życie wieczne.