JAN PAWEŁ II A ZJEDNOCZONA EUROPA. KONTYNUACJA NAUCZANIA PAPIEŻA POLAKA W ODNIESIENIU DO PROBLEMÓW WSPÓŁCZESNEJ EUROPY - Zajączkowski, Grzegorz (Społeczeństwo, 2022)
Jednocząca się Europa jest niespotykanym nigdzie indziej procesem międzynarodowym. Państwa człon-kowskie rezygnują z części swoich uprawnień na rzecz ponadpaństwowych instytucji. Projekt europejski, pomimo wielu sukcesów, niesie ze sobą także problemy. Na ich źródła wielokrotnie wskazywał papież Jan Paweł II w czasie swojego pontyfikatu. Nauczanie papieża było i jest kontynuowane przez jego na-stępców: Benedykta XVI oraz Franciszka. W artykule przedstawiono aspekty, na jakie zwracał uwagę papież Polak, ich wykorzystywanie i aktualizowanie do bieżącej sytuacji przez kolejnych papieży