PROBLEMATYCZNE UŻYWANIE FACEBOOKA A PROCESY DEKONWERSJI WŚRÓD MŁODZIEŻY. MODERACYJNA FUNKCJA ORIENTACJI TEMPORALNEJ - Grupa, Michał (Społeczeństwo, 2022)
Przeprowadzono badanie mające na celu znalezienie odpowiedzi na pytania, czy istnieje i jaka jest zależność między problematycznym korzystaniem z Facebooka a procesami dekonwersji wśród młodzieży, a także czy zależność między problematycznym używaniem Facebooka a procesami dekonwersji jest taka sama, czy różna u osób, które różnią się orientacją temporalną. Badania miały charakter kwestionariuszowy. Objęto nimi 550 osób w wieku od 14 do 19 lat posiadających konto na Facebooku. Na podstawie uzyskanych wyników wykazano, że problematyczne używanie Facebooka wiąże się z dekonwersją (mierzoną jako wynik ogólny) oraz jej dwoma wymiarami: krytycyzmem moralnym i pustką egzystencjalną. Z kolei na podstawie przeprowadzonych analiz zależności między problematycznym korzystaniem z Facebooka a podskalami dekonwersji oraz orientacją temporalną wykazano, że w grupie osób zorientowanych na negatywną przeszłość problematyczne korzystanie z Facebooka wiąże się z częstszym porzucaniem wspólnoty religijnej.