SYNODALNOŚĆ W KOŚCIELE WSPÓLNOTY I DIALOGU - Skobel, Stanisław (Społeczeństwo, 2022)
Dla właściwego zrozumienia obecnego synodu o synodalności Kościoła istotną sprawą jest dobre określenie pojęć, celem właściwego ich zrozumienia, co pozwoli znaleźć drogę do najlepszej realizacji zamierzonych idei. Sam papież Franciszek przez swoje liczne wypowiedzi odsłania swój zamysł w odniesieniu do zwołanego i zamierzonego na ponad dwa lata wydarzenia. Dlatego słusznym wydaje się zadanie pytań: Dlaczego ten synod? Co oznacza jego zawołanie i temat? W wypowiedziach Franciszka widać wyraźnie, że zgromadzenie synodalne jest formą realizacji jego pragnienia reformy Kościoła i to w obliczu braków i niedomagań, które dostrzega w naszych czasach. Wśród powodów zwołania synodu dwa wydają się być szczególnie ważne. Pierwszym jest odnowa i zintensyfikowanie wspólnoty jako jedynej właściwej formy życia Kościoła. Za drugi można uznać konieczność dialogu jako metody ewangelizacji dzisiaj.