EUCHARYSTIA JAKO PODSTAWA DUSZPASTERSTWA OSÓB Z NIEPEŁNĄ SPRAWNOŚCIĄ - Lipiec, Dariusz (Społeczeństwo, 2022)
Duszpasterstwo osób z niepełną sprawnością, jako zorganizowana działalność zbawcza Kościoła, oparte jest na podstawach biblijnych i teologicznych. Jedną z podstaw teologicznych jest Eucharystia. Jako Komunia św. buduje ona wspólnotę osób z niepełnosprawnością z Bogiem, przyczyniając się do pogłębiania osobistych więzi z Nim na gruncie wiary. Przyczynia się ona do budowania komunii kościelnej, zacieśniając relacje między wierzącymi poprzez pogłębianie miłości braterskiej. Eucharystia stoi także u podstaw apostolstwa takich osób. Jest ona źródłem motywacji do dawania świadectwa wiary, dodaje odwagi i siły w realizacji dzieł apostolskich. Ze strony duchownych i innych osób zaangażowanych w duszpasterstwo osób z niepełną sprawnością konieczne jest udzielanie im wszelkiego wsparcia w realizacji ich powołania i posłannictwa. Wsparcie to jest konieczne również w ich uczestnictwie w kulcie Eucharystii