Jan Paweł II – nowe spojrzenie na wojnę - Zwoliński, Andrzej (Społeczeństwo, 2022)
Moralna ocena wojny ma charakter pedagogiczny. Ułatwia wysiłki ludzi dobrej woli w budowaniu pokojowego świata. Wysiłki te składają się na zestaw prób i działań, których celem jest ochrona własności duchowej i materialnej ludzi oparta na sprawiedliwości społecznej i wzajemnym szacunku. Katechizm Kościoła katolickiego wyraża te zależności w prostych słowach: „Poszanowanie i rozwój człowieka”. Życie potrzebuje spokoju. Pokój na Ziemi jest niemożliwy bez obrony dóbr ludzi, swobodnej wymiany myśli między ludźmi, poszanowania godności człowieka i narodów, wytrwałości w podejmowaniue wysiłków na rzecz braterstwa.