Sztuczna inteligencja jako czynnik edukacyjny. - Wajs, Piotr (Społeczeństwo, 2025)
Edukacja jako element kształtujący nie tylko wiedzę, ale i postawy człowieka jest bardzo wrażliwa na zachodzące w nim zmiany. Jedną z tych mocno obecnych we współczesnym świecie jest sztuczna inteligencja (z ang. AI). Stojąc przed wyzwaniem coraz szerszego jej wkraczania w różne dziedziny życia, zadajemy pytania o to, czy będzie ona czynnikiem wzmacniającym czy też osłabiającym procesy edukacyjne? Sztuczna inteligencja ma także potencjał do tworzenia nowych modeli edukacyjnych, w których rola nauczyciela będzie bardziej skoncentrowana na wspieraniu kreatywności, krytycznego myślenia i rozwiązywania problemów niż na tradycyjnym przekazywaniu wiedzy. Na dzień dzisiejszy nie jest jednak możliwe wyeliminowanie zaangażowania człowieka, gdyż aplikacje oparte na AI kształtują jedynie obszar edukacji oparty na wiedzy, a pomijają sfery kulturowe i duchowe.