Fundamentalna rola niewidzialności dokonywana dzięki ikonie w myśli Jeana-Luca Mariona (*1946) - Rel, Małgorzata (Społeczeństwo, 2024)
Głównym celem badań jest ustalenie fundamentalnej roli niewidzialności, dokonywanej dzięki ikonie w myśli Mariona. Marion od wczesnych lat swojej twórczości zajmuje się problematyką teologiczną, m.in. problematyką zła, wolności, oświecenia, zjawiskami skrzyżowania spojrzeń, kryzysu i kwestii obecności i nieobecności Boga. Filozoficzno-teologiczna specyfika myśli Mariona z czasem zostaje wzbogacona o fenomenologiczną estetykę, która odgrywać będzie ważną rolę w formułowaniu dojrzałej koncepcji fenomenu przesyconego czterema podstawowymi rzeczywistościami: idolem, ikoną, wydarzeniem i cielesnością.