ZJAWISKO MIGRACJI W ENCYKLICE CARITAS IN VERITATE BENEDYKTA XVI ORAZ ADHORTACJI APOSTOLSKIEJ AMORIS LAETITIA FRANCISZKA - Trzeciak, Tomasz J. (Społeczeństwo, 2023)
Zagadnienie migracji, czy to ze względów ekonomicznych, czy też spowodowane konfliktami zbrojnymi lub prześladowaniami, pozostaje w dzisiejszych czasach tematem szczególnie aktualnym. Nie powinien więc dziwić fakt, że kolejni papieże podejmują w oficjalnych dokumentach Kościoła ten problem. Celem artykułu jest zaprezentowanie, jak fenomen ruchów migracyjnych opisują papieże: Benedykt XVI w encyklice Caritas in veritate oraz Franciszek w adhortacji apostolskiej Amoris laetitia. Obaj ukazują migrację w perspektywie miłości chrześcijańskiej oraz odczytują to zjawisko jako znak czasu.