CZY FENOMENOLOGIA JEST FILOZOFIĄ PRZEDMIOTU? PRZYKŁAD JADWIGI CONRAD-MARTIUS - Szopa, Rafał (Społeczeństwo, 2023)
W artykule rozważana jest tematyka fenomenologii w świetle filozofii Conrad-Martius. Można zadać następujące pytanie: czy istnieje zgodność fenomenologii Husserla z Conrad-Martius? Jeśli twierdzimy, że fenomenologia oznacza metodę wymyśloną przez Husserla, to należałoby powiedzieć, że fenomenologia ontologiczna Conrad-Martius nie spełnia warunków, aby zaliczyć ją do fenomenologii. Główną przyczyną takiego twierdzenia jest terminologia używana przez Conrad-Martius, która wskazuje, że fenomenologia w jej rozumieniu jest filozofią przedmiotu, a to oznacza, że Conrad-Martius wykracza poza tradycję kartezjańską, w której mieści się fenomenologia Husserla.