SPOŁECZNE POSTAWY CHRZEŚCIJANINA(WARSZTAT POJĘCIOWO-METODOLOGICZNY) - Drożdż, Bogusław (Społeczeństwo, 2023)
Przyjmujemy następującą definicję społecznej postawy: pełna podmiotowości, trwająca w czasie naturalna przedmiotowa relacja. Obok społecznych postaw pozytywnych wyróżniamy również społeczne postawy negatywne. Do pozytywnych postaw zaliczamy aprobatę i dezaprobatę. Natomiast postawy negatywne widzimy w konformizmie oraz uniku. Kierując się zaproponowaną definicją, stwierdzamy, że mamy do czynienia tylko z dwiema prawdziwymi postawami społecznymi: aprobatą i dezaprobatą. Konformizm i unik nie są postawami społecznymi, tylko aspołecznymi. Ich promocja zawsze będzie niszczyła społeczeństwo, ponieważ postawy te z założenia psują wszelkie relacje czy więzi społeczne. Dla chrześcijanina, jako aktywnego członka życia społecznego, postawy konformizmu i uniku są nie do zaakceptowania.