KOMUNIKACJA CZY „ZŁUDZENIE KOMUNIKACJI" - Kawecki, Witold (Społeczeństwo, 2023)
Ze swej istoty komunikacja polega na tworzeniu wspólnoty albo inaczej – u podstaw każdej wspólnoty leży komunikacja gwarantująca jej wewnętrzną spójność. Nie ma kultury bez komunikacji, ale nie ma też komunikacji bez kultury. Jeśli między wartościami a kulturą istnieje dialektyczna zależność, to również taka zależność istnieje między wartościami a komunikacją. Treścią komunikatu winna być prawda. Fake news jest zaprzeczeniem komunikacji, daje złudzenie komunikacji.