GLOBALIZACJA CZY KOLONIZACJA - Sempryk, Jarosław (Społeczeństwo, 2022)
Niezmieniony wzrost bezrobocia, niszczenie środowiska, choroby cywilizacyjne, pogłębiająca się przepaść między biednymi i bogatymi, uzależnienia i niepokoje społeczne stają się coraz bardziej powszechne. Podejmowane działania państwowe czy międzynarodowe są niewystarczające, aby zaradzić tym ujawniającym się dysproporcjom. Również i działania globalne ześrodkowane na korporacyjnych instytucjach finansowo-komercyjnych, które w rzeczywistości nie podlegają żadnej kontroli społecznej, nie radzą sobie z problemami ogólnoświatowymi, zwłaszcza z głodem. Bałwochwalstwo zysku generuje wyzysk, a jawna niesprawiedliwość podsyca społeczny konflikt. Artykuł pokazuje, że zastąpienie negatywnego pojęcia «kolonizacja» terminem pozytywnym, jakim jest «globalizacja» nie ujarzmia ludzkich pożądliwości: chciwości, znaczenia i użycia – karmiących egoizm i arogancję. Konieczność formacji etycznej nastawionej na dobro wspólne, a więc Boga i niezbywalną ludzką godność każdego człowieka, nadal jest i będzie dziejowym imperatywem. Słowa kluczowe: globalizacja, kolonizacja, globalne instytucje, dysproporcje, głód, wyzysk, marnotrawstwo, etyka biznesu, etyka zarządzania.