KONKURENCJA CZY WSPÓŁPRACA? KATOLICKA NAUKA SPOŁECZNA WOBEC METADOGMATÓW WSPÓŁCZESNEGO ŻYCIA GOSPODARCZEGO - Łętocha, Rafał (Społeczeństwo, 2022)
Stosunek katolickiej nauki społecznej wobec kapitalizmu od początku był niejednoznaczny. Z jednej strony krytykowano jego rozmaite nadużycia, z drugiej kolejni papieże wzdragali się przed jego całkowitym odrzuceniem czy potępieniem, wskazując na wiele pozytywnych wartości, które promuje. W niniejszym artykule omówiony został stosunek do dwóch idei, na których ufundowana jest niejako gospodarka kapitalistyczna: zasady nieograniczonej wolnej konkurencji oraz idei wzrostu gospodarczego.