CHODŹMY RAZEM BUDOWAĆ KOŚCIELNĄ WSPÓLNOTĘ - Cierpik, Szymon (Społeczeństwo, 2022)
Niniejszy artykuł jest próbą dostrzeżenia przemian, które dokonują się we współczesnym świecie. Z pewnością aktualne doświadczenia współczesnego świata, dotyczące pandemii koronawirusa i konfliktu zbrojnego na Ukrainie, domagają się uważnego rozeznania. Współczesny Kościół nie jest poza tymi doświadczeniami. Przedstawiona refleksja teologiczna oraz analiza duszpasterska wyników badań wpisują się w kościelną drogę synodalną. Budowa kościelnej wspólnoty wymaga jedności i zaangażowania, świadomości celu i stale pogłębianej relacji z Bogiem.