BIUROKRACJA – STRAŻNIK WŁADZY CZY DOBRA WSPÓLNEGO? - Zwoliński, Andrzej (Społeczeństwo, 2021)
Porządek społeczny i moralny zakłada istnienie pewnych instytucjonalnych regulacji i ograniczeń, istnienie kontroli społecznej, spójności obowiązujących w społeczeństwie reguł postępowania, istnienie względnej ich trwałości, co daje podstawę ich spójności. Temu może sprzyjać dobrze funkcjonująca biurokracja. Jednak jej bezwład może być przyczyną chaosu społecznego, np. rewolucje, zamachy stanu. Wśród negatywów polskiej biurokracji najczęściej wymienia się: gigantomanię (przerost zatrudnienia), luksusomanię (przyznawanie sobie nadmiernych przywilejów), korupcję i arogancję władzy. Poszukiwanie udoskonalenia biurokracji jest jednym z najważniejszych wyzwań współczesnych.