SPOŁECZNY WYMIAR CUDU EUCHARYSTYCZNEGO - Ziombra, Andrzej (Społeczeństwo, 2022)
Wydaje się, że wielkie napięcie jakie pojawiało się pomiędzy cywilizacją miłości a cywilizacją śmierci powoli opada, na korzyść tej drugiej. Świadomość społeczna w wielu aspektach została zdeformowana poprzez obce ludzkiej naturze ideologie. Jednak widać, że Bóg nie rezygnuje, nie poddaje się. On jeden w swej miłości do człowieka jest wierny. W ostatnim bowiem czasie pojawiły się zdarzenia, które w swoim przesłaniu zawierają mocny, metafizyczny przekaz. Są nimi niewyjaśnialne przez naukę wydarzenia eucharystyczne. Ich pojawianie się wpływa znacząco na życie społeczne. Jednym z takich wydarzeń jest cud eucharystyczny w Legnicy, który został upubliczniony przez bp. Zbigniewa Kiernikowskiego 10 kwietnia 2016 r.